To bøker om Torgersen

I det nyetablerte SpreDet Forlag skal jeg utgi bøker jeg selv liker, uavhengig av sjanger. Det er mye jeg ikke kan om forlagsbransjen, men planen er å jobbe hardt, lære, og ha det moro underveis.

MER INFO OM FORLAGET OG UTGIVELSENE FINNER DU HER

Fredrik Fasting Torgersen er for de fleste kjent fra den såkalte Skippergata-saken i 1957, der han ble dømt for drapet på en ung kvinne. Det er en av Norgeshistoriens mest omdiskuterte mordgåter. SpreDet Forlags to første utgivelser er relatert til denne saken.

Jan Tennøe:
Torgersensaken – Juks satt i system (1957-2013)
Samfunn/debatt, 360 sider, paperback

I rettssaken mot Torgersen var det tre tekniske bevis som fikk ham dømt. Aktoratets eksperter påsto da at to av bevisene mot ham var ”100,0 % sikre”. I de senere år har en rekke av landets fremste fagfolk med moderne vitenskapelige metoder påvist at bevisene er uten verdi (ett av dem anses i dag for å være et motbevis).  Likevel er saken avslått gjenopptatt en rekke ganger, i 2006 uttalte gjenopptakelseskommisjonens leder Janne Kristiansen at ”vitenskapen får mene hva den vil”.

torgersensaken æ juks satt i system

Advokat Jan Tennøe har møterett i Høyesterett, og har vært engasjert i Torgersens sak i flere år. I denne boken påviser han en rekke feil, uredeligheter og konkrete lovbrudd begått av aktorat og rettsvesen. Likhetene med Liland- og Fritz Moen-sakene er mange. Denne boken er trolig det krasseste oppgjør med norsk rettsvesen i moderne tid.

For å nå ut til flest mulig har forfatter og forlag lagt ut boken for GRATIS digital nedlasting. Vi oppfordrer deg til å spre innholdet videre. Last ned her:   for iPad | for andre nettbrett |  pdf

Fredrik Fasting Torgersen:
Hvis himmelen – dikt og fotografier fra Oslos skyggesider på 70-tallet
Lyrikk/foto, 96 sider, hardcover.

Hvis himmelen, av Fredrik Fasting Torgersen

I fengselet hadde Torgersen lenge skrevet dikt. Da han ble løslatt i 1974 begynte han også å dokumentere situasjonen for folk ute på gata.

Denne boken presenterer fotografier fra 1974-1982, tidligere publisert i hans spalte “På livets skyggeside” i ukebladet Aktuell Rapport. Der fikk folk på gatenivå fortelle sine historier: Uteliggere, luringer, ulykkesfugler, ex-grever, skapsprengere, ungdommer på skråplanet. De fikk vise sin menneskelighet. Bildene tok han med sitt enkle Leica-kamera. Til denne boken er de avfotografert fra papirkopiene Torgersen har liggende i en skoeske.

Diktene er fra Torgerens utgivelser Særmelding, Et lite brev, Kjør varsomt og Kunnskaper i karate.

Utdrag fra boken:

DEN GAMLE
Lasaronens blod
rant utover fortauet,
det innslåtte, herjede ansiktet
vekket ingen medlidenhet —
strømmen av mennesker seg forbi fillebylten —
kunne de ane
at det var en av krigens helter
som nå var falt?

mann med skjegg

“Hvis himmelen” lanseres offisielt 3. april 2014 (men er allerede tilgjengelig i bokhandler og fra forlaget)

(Hvis du har ipad/iphone kan du kjøpe boken i iTunes allerede nå: Hvis himmelen i iBookstore.)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *