Er det lurt å snike seg over skinnegangen?

SERIØST: Kan man finne nye tilnærminger til togsikkerhet ved å gå i dialog med folk utenfor togbransjen, som deg og meg?  Kan alternative strategier, feks bruk av humor, fremme sikkerheten på stasjoner og langs skinnegangen?  Dette var utgangspunktet for prosjektet SpreDet nylig gjennomførte i samarbeid med Jernbaneverket (JBV).

Hva tror du?

ferdsel-close-600

.

JBV har bl.a. følgende  utfordringer: Vandring over skinnegangen,  oppklipping av gjerder, liten respekt for tog i fart, ungdoms forhold generelt til tog og stasjoner.

.

GJENNOMFØRING

Vi startet en diskusjon rundt temaet på 1000hoders side på Facebook, der vi definerte nyordet ”skinnesniking”.  Underveis har vi hatt samtaler med assisterende rektor Beate Schilling ved Sørumsand videregående skole, ungdommer på Sørumsand stasjon samt togpersonale. Til slutt ut trakk vi ut to deltagere i nettdebatten som hver fikk et mindre pengebeløp. (her kan du bli medlem)

.

togforer-lav-600

.

STASJONSOMRÅDET SOM DE VOKSNES ARENA

Mye handler kanskje om hvilket forhold folk har til toget og stasjonsområdet. Hvis noe bare “er der”, tar man det for gitt. Men hvis man føler eierskap til noe blir det annerledes. Når det blir snakk om å legge ned stasjoner protesteres det jo kraftig, også fra de som tidligere har gitt blaffen. Det trenger ikke være mange som føler eierskap, og det trengs ikke mye engasjement. Men det at noen sier fra av og til hindrer at ting sklir ut. Problemet er når ingen sier fra, og det går sport i å være verst.

Så det er vel en utfordring: Hvordan få folk, og unge spesielt, til å føle at dette er “deres stasjon”, at toget er “litt deres”. Tog er jo generelt en voksengreie. Tog er på laget til myndigheter/lærere/foreldre. Og må i store trekk være det, man ønsker jo ikke at feks elevrådene rundtom kring skal stå for driften av togsett, sporvekslere osv.  Men kanskje er det enkelte felter der man kan tenke annerledes. Ikke “lag en fin tegning av stasjonen din”, men noe mer ordentlig, oppsiktsvekkende, samtaleskapende.

Kan informasjonen være et sted å starte? Nå er det tradisjonelle plakater og formaninger rundt om, alt er seriøst og trygt, for “alle”. Spørsmålet er om det blir lest av alle. Kan det være en liten plass på den offisielle infotavla til noe som kun er lesbart med mobil? Se feks nrkbeta.no/2009/07/03/spor-matvarene-med-mobilen/ Trenger i tilfelle ikke stå noe om det, la det bli oppdaget. Ved å knekke koden kan man få en takk for at man passer på stasjonen, og en gratis digital gave av et eller annet slag. Riktig gjort ville det blitt noe man snakket om. For å si det litt flåsete: Blinde har jo sitt eget lille oppslag med info, hvorfor skulle ikke kidsa ha det? (Begge grupper er mennesker som oss andre, men begge lever litt i sin egen verden)

.

DRASTISKE VIRKEMIDLER?

Kan godt hende det er drastiske måter å formidle dette på som funker. Selv synes jeg det er morsommere å tenke “motsatt”. Skilt som: “Et tog i fart har en bremselengde på et par hundre meter. Du vil vel ikke bli påkjørt og forsinke alle de andre passasjerene?”

Problemet med drastiske virkemidler er at konflikten (i den grad det er en konflikt) gjerne eskalerer. Bekjempelse av narkotika og tagging har vært litt i den gata, det gjør det tøffere å være blant de som opponerer. Er jo mye spenningen, det forbudte, som ligger i bunn her. Hvis de hadde omfavnet tagging, gitt taggerne boller og brus og ballonger, ville det kanskje blitt ukult på utrolig kort tid? Er riktignok ikke en strategi som ville funka for skinnesniking..

Grafiske skisser:

a) Krittstrek i skinnegangen

body-chalk

.

b) Skisse på fremkommet forslag om “toget er litt større og tyngre enn deg”:

tog-vs-deg-600

.

.

KAN TOG BLI HIPT IGJEN?

Det er en latent interesse for tog der ute, som det må være mulig å lokke mer fram. (slik Lego har snudd fra å være nesten glemt til hipt). Større engasjement rundt toget gir mange effekter, også økt respekt for spilleregler og materiell.

For noen generasjoner siden, de som var barn for 50 år siden, var tog og modelltog noe av det tøffeste. De fleste ting går i bølger, er ingen grunn til at det ikke kan bli slik igjen?

NRK startet nrkbeta.no, en nyskapende lekegrind for ny teknologi og dialog med folk utenfor huset. JBV bør gå sammen med NSB og Flytoget og starte noe tilsvarende, togbeta.no (bare et litt kulere navn.) Et sted for
1) kule ting (høyhastighetstog)
2) data- og brukergrensesnitt-ting
3) togting folket holder på med (modelljernbane, togdikt togdikt.blogspot.com osv).
4) Personlige historier fra togfolk
5) dialog og uttesting

.

WI-FI

Hvordan gi passasjerer, og ungdom spesielt, positive togopplevelser? Hva kan man gi, som føles nytt, nyttig og friskt?

NSB tester ut gratis Wi-fi på togstrekninger sommeren 2009. Og i England: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/8239783.stm

Er det planer om wi-fi på togstasjoner?
I tilfelle vil det være en mulighet for å gi ungdom en positiv opplevelse på stasjonen.  På ”problemstasjoner” kan man vurdere å koble dette med informasjon om sikkerhet.

.

VEDLEGG 1: ANDRE SKILT-STRATEGIER

Skilt kan fungere uten å rope ”strengt forbudt”.  Noen eksempler:

unexp4

.

all2

.

circus-500

.

animals-500

.

cig-500

.

fart-500

.

boobs-500

.

wire-500

.

kongle-500

.

Hva er dine tanker i forhold til tog og sikkerhet langs linjene?

VG: Denne skrekkvideoen skal skremme britene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *