Den 2500 år gamle forløperen til Windows

Posted on by 2 comments

I den eldre bronsealder (fra 1800 år f. kr.) var klimaet i Skandinavia omtrent slik det er i Provence i dag. Folk bygger en-etasjes gårder av leire, strå og trestokker.

Tusen år senere, i den yngre bronsealder: En eller annen smarting får en vill ide. Hvorfor ikke bygge en liten etasje til, under taket, og lagre mat og ting der?  Loftet, eller “vinden” som de kalte det, er oppfunnet. Før var det ett hull i taket over ildstedet, nå lages åpninger i hver ende av bygningen.

hus-utside-sd-500

Dermed får beboerne inn lys fra to steder, og røyken fra ildstedet forsvinner med gjennomtrekken.

vindu-ute-sd-500

De kalte det vind-auge. At etasjen ble kalt “vind” har å gjøre med at det blåser der, og det med “øye” skjønner man når man ser det.

vindu-inne-sd-500

Vikingene tok med seg ordet til England, der det etterhvert utkonkurrerte “fenster” (fra latin) og gammelengelske ord for det samme. På engelsk ble ordet forenklet til “window”.

Vinduer i seg selv (åpninger i hus dekket av glass, huder eller annet materiale som slipper inn lys) er ikke noe skandinavene kan ta æren for, men navnet de satte på det har altså spredd seg over verden. Som metafor viser det til noe man oppfatter som positivt, en åpning mot verden. De fleste databrukere forbinder i dag “Windows” med  Microsofts operativsystem, som ble lansert i 1985.

Bilder: SpreDet.no på ekskursjon til Vitlycke bronsealdermuseum i Tanum, sør for Strømstad.

Andre historiske nyheter: VG (vrak fra 1600-tallet funnet)

Category: Samfunn, Seriøst

2 comments on “Den 2500 år gamle forløperen til Windows

  1. Snedig og lærerikt dette livet.
    Så nylig en bit av et program om termitter. De imponerte med sitt fantastiske luftesystem i tuene. Tuene ble konsekvent plassert for å gjøre nytte av solens gang.

  2. …og enda tidligere enn det: De tidlige nordmenn som kikket opp på himmelen trodde vinden kom gjennom gløttene mellom skyene, og kalte dette gløttet mellom skyene for ‘vindauge’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *