Michael Jackson i Jehovas Vitner og Simpsons

Posted on by 2 comments

Michael Joseph Jackson (29. august 1958 – 25. juni 2009) vokste opp i en familie som var Jehovas Vitner, en sekt som ble startet på slutten av 1800-tallet av profeten Charles Taze Russell.  Michael var nr 7 i rekken av 9 barn.

I den kristne sekten Jehovas Vitner feirer man hverken jul, påske eller fødselsdager. Medlemmene tror at etter at dagens verdensordning går til grunne vil rett-troende overlevende og gjenoppstandne leve evig på Jorden i en paradisisk tilstand. Den nye verdensordningen vil bli styrt av Jesus og 144.000 troende.

Jehovas Vitner har ved flere anledninger varslet at dommedag er nær, i 1914, 1925 og i 1975. Sekten mener at dagens verdslige samfunn blir kontrollert av Satan, og råder sine medlemmer til kun å ha kontakt med andre Vitner.

Michael Jackson ble jevnlig slått og ydmyket av sin far Joseph. Mishandlingen preget ham gjennom hele livet.

michael-300En kveld klatret faren, Joseph Jackson, gjennom vinduet til Michaels soverom, iført en skrekk-maske, mens han skrek og hojet. Faren sa etterpå at han ville lære barna å ikke ha soveromsvinduet åpent.  I mange år etterpå hadde Michael mareritt om å bli bortført av fremmede.

Michael snakket for første gang om mishandlingen i barndommen da han var gjest hos Oprah Winfrey i 1993. Han fortalte da at han ofte gråt av ensomhet, og at han ble syk eller kastet opp når han så faren. I intervjuet Living with Michael Jackson (2003) skjulte han ansiktet og gråt da han snakket om mishandlingen.

Faren presset Michael og brødrene til å satse på en musikalsk karriere. Michael har senere fortalt at “Faren min satt med et belte i hånden mens vi øvde, hvis vi gjorde en feil slo han”.

Michael begynte å opptre da han var åtte år. Sammen med brødrene sang han på “svarte” klubber på 60-tallet, også på strippeklubber.

På 70-tallet opptrådte Michael sammen med brødrene under navnet “Jackson 5”, som etterhvert skiftet navn til “The Jacksons”. I 1978 fikk han en rolle i  “The Wiz”, basert på “Trollmannen fra Oz” av L. Frank Baum. Året etter skadet han nesen i et viltert dansenummer. Operasjonen for å rette opp skaden var ikke helt vellykket.

Sammen med jazz/funk-legenden Quincy Jones lagde han albumet “Off the wall”, som solgte 20 millioner eksemplarer.

I 1982 kom albumet “Thriller”, produsert av Quincy Jones. Syv singler fra plata nådde Billboard top 10, og plata er til dags dato verdens mest solgte album.

1984: Michael fikk alvorlige brannskader under opptak av en reklamefilm for Pepsi. Samme år skriver han “We are the world” sammen med Lionel Richie (faren til Nicole), som ble en av verdens mest solgte singler.

Etter det gikk det litt opp og ned. Det mest minneverdige er kanskje:

Michael Jacksons gjesteopptreden i The Simpsons i 1991. Sett i ettertid er det ikke så rent lite rørende, en historie om en mann på galehus som tror han er Michael Jackson, til tross for at han er hvit, tjukk og skallet.   På grunn av juridiske formaliteter kunne ikke Michael bruke stemmen sin til annet enn plateselskapets utgivelser, så dette skjedde under pseudonym. Etter hvert ble det en dårlig skjult hemmelighet at det var popstjernen himself som ga stemme til en gærning som tror han er Michael Jackson – men egentlig er rørleggeren Leon Kompowsky.

leon-500

Resyme av episoden: “Etter en misforståelse på jobben havner Homer på en anstalt, der han treffer en pasient som hevder at han er Michael Jackson. Samtidig nærmer Lisas fødselsdag seg.”

Michael Jackson skrev flere låter til The Simpsons. Blant annet “Lisa’s birthday” og “Do the Bartman”.

.

Kilder: Simpsons-wiki . Mer info om episoden.

I nyhetene:  VGVGVGDagbladetDagbladet

Category: Samfunn, Video

2 comments on “Michael Jackson i Jehovas Vitner og Simpsons

  1. Det er en uheldig vinkling på artikkelen om Michael Jackson og hans oppvekst publisert 27 juni 2009. Artikkelen kan gi inntrykk av at at hans vanskelige oppvekst er et resultat av at “familien” er Jehovas Vitner. Artikkelen viser noe alle allerede vet, at FAREN til Michael Jackson og Michael selv ikke hadde et godt forhold. Men faren til Michael var IKKE ett Jehovas Vitne, og har heller ALDRI vært ett Jehovas Vitne. Både Michel og de andre søskene har tilsynelatende derimot alltid hatt et godt forhold til sin mor som ER Jehovas Vitne. Michael ville at barna skulle være hos sin mor og IKKE hos sin far. Det er mye man kunne sakt om denne dårlig skrevne artikkelen, men folk får selv gjøre seg noen tanker om dette, og motivet til forfatteren.

  2. hei på deig. min mor er også jehovas vitner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *