Norges mest fengslede poet

Posted on by 3 comments

SERIØST:
Tidlig på 90-tallet lagde jeg og to medstudenter (Camilla Juell Eide og Hasse Farmen) en dokumentarfilm om Fredrik Fasting Torgersen. Det er en lang historie. Torgersen ble i 1958 dømt for drap på en ung jente, i den såkalte Skippergata-saken. Kort fortalt: Det var etter all sannsynlighet feil. Torgersen slapp ut av fengsel i 1972, og har siden prøvd å få saken gjenopptatt. Nå er han 74 år og helsa er ikke all verden. Etter at han kom ut av fengsel (tenk deg: dette er en mann som gikk glipp av hele 60-tallet) begynte han å dokumentere de utslåttes situasjon med sitt lille Leica-kamera. Samfunnets skyggesider.

Da vi lagde filmen fant vi en svær kasse med fotografier. Et par hundre bilder av norsk slum. Enkelte ble i sin tid publisert i reportasjer i Aktuell Rapport. Vi brukte noen i filmen. Det er disse du ser noen elendige gjengivelser av under, grabbet fra videoen, med Torgersens kommentarer.

.

Kvinne på Grønland “Husker ikke historien, men det var en lidelseshistorie.”

(Kvinne på gata) “Bodde med kjæresten sin i en liten hytte de hadde bygd selv. Ble banka opp av kjæresten.”

.

Kvinne på gata “Bodde med kjæresten sin i en liten hytte de hadde bygd selv. Ble banka opp av kjæresten.”

(Kvinne på Grønland) “Husker ikke historien, men det var en lidelseshistorie.”

.

Mann med skjegg “Spilte på byen med de store gutta før krigen.

(Mann med skjegg) “Spilte på byen med de store gutta før krigen."

.

To som sover “To av gutta som bodde i en gammel, forferdelig kjeller.”

(To som sover) “To av gutta som bodde i en gammel, forferdelig kjeller.”

.


Originalbildene er såvidt jeg vet fortsatt i en sliten pappkasse i Torgersens bolig på Vålerenga. Det er usikkert om negativene er bevart. Jeg lurer på: Finnes det et museum eller noe i byen som vil ta vare på denne type dokumentasjon? Dette er hjerteskjærende bilder. Krigsseilere, sniffere, prostituerte, uteliggere. Med kommentarene og kunnskapen om menneskene blir det både tristesse, humor og melankoli. Finnes det andre som har dokumentert slike ting i Oslo, i Norge? Hadde det vært slummen i New York det var bilder av – hadde dette allerede vært en utstilling på Henie-Onstad?


Torgersen har også skrevet dikt, og fått utgitt fire samlinger. Her er noen eksempler:

.

 DEN GAMLE
 Lasaronens blod
 rant utover fortauet,
 det innslåtte, herjete ansiktet
 vekket ingen medlidenhet -
 strømmen av mennesker seg forbi fillebylten -
 kunne de ane
 at det var en av krigens helter
 som nå var falt?
 - - -
 FERDIG MED DET
 Først
 hengte jeg Satan,
 alle smådjevler med -
 lot dem dingle blant kongler
 i
 det høyeste tre
 deretter
 tok jeg prestene
 i
 skogene like ved -
 så var vi ferdig
 med det.
- - -
 NEGER-EXPERIMENTER
 Når vi poder Dem inn
 med dette viruset
 skifter De farve -
 er experimentet vellykket
 blir De helt normal
- - -
 Å LEVE LITT
 De hengte menn
 bad om å bli hengt
 igjen og igjen -
 døde menn
 vil så gjerne
 leve litt
 igjen

.

Etter å ha fått avslag fra Gjenopptagelseskommisjonen, prøver Torgersen nå å få saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg. Mer: Dagbladet.

Category: Samfunn, Seriøst

3 comments on “Norges mest fengslede poet

 1. Nå er ikke jeg nødvendigvis enig i det med ‘etter all sannsynlighet feil.’ Ikke dermed sagt at jeg insisterer på at dommen var korrekt. Jeg vet rett og slett ikke!

  Men over til det som du spør om: Det beste hadde kanskje vært å fått bildene digitalisert? Når det er gjort, burde det vel ikke være så vanskelig å få dem over på en eller flere servere?

  Det å digitalisere, er ikke noe jeg kan spesielt godt. (Men jeg kjenner en og annen som kanskje kan bistå.) Og når bildene først er scannet inn, kan jeg kanskje hjelpe til med både etterbehandling, lagring og presentasjon på en og annen server.

  Selve originale er kanskje noe for Riksarkivet?

  Bildene og kommentarene fortjener både å bli vist og bli bevart for ettertiden!

 2. Det var vel Jens Bjørneboe som gikk skrev om Torgersen-saken punkt for punkt. Bl.a. tannbeviset hvor en amatør ble brukt som ekspert i saken.
  Jeg tror det er meget stor sjangse for at her har det skjedd et justismord. Og nylig når forsvars advokaten ble anmeldt… Her er det så mye makt inne i bildet at rettferdighet er en fullstendig underordnet sak.

 3. En liten kommentar til spørsmålet om Torgersens skyld. Det er ikke bare sannsynlig at Torgersen ble utsatt for et justismord; det er sikkert. Det finnes ingenting som knytter Torgersen til dette drapet. Det finnes mangt som utelukker ham. Først og fremst tannbittbeviset. At det ikke var Torgersens tenner som satte bittmerkene i drapsofferets bryst kan man forvisse seg om ved å studere bildematerialet om tannbittbeviset. Det er litt for mye som ikke stemmer, ikke bare et og annet trekk, men mer enn fire tydelige trekk, av et bittmerke bestående av kun seks merker. Dette kan enhver se på siden om tannbittbeviset:
  http://www.torgersensaken.no/?page_id=11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *