Quiz: Når ble dette tegnet?

quiz-ansikt-500

For å være litt raus skal du få ett års margin på svaret. Svaret er nederst på siden!

Dette med “quiz” er en interessant ting. Avisene har oppgaver hver helg, og quizkvelder trekker mye folk. Er quiz-feltet i vekst? Det kan virke slik, har ikke hørt om at folk samlet seg til quiz-kvelder på 60-tallet.

Hvorfor liker vi slike utfordringer? Min lille teori er at vi alle har lagret masse informasjon i hjernen, det meste av det skrot, og det føles bra når vi grave fram noe av det. Nevronene som har lagret greiene jubler, endelig kom de til en slags nytte.

En digresjon: For noen år siden var jeg på en litt sliten pub, og kom i prat med en eldre kar. Han sa navnet sitt, og at han var poet. Et sted langt bak i hjernen visste jeg at det navnet hadde jeg hørt, jeg hadde bladd i en av bøkene hans på et loppemarked. Hjernen min jobbet febrilsk med å grave fram informasjonen. “Ja”, sa jeg verdensvant. “Det var du som skrev..” og så håpet jeg på en måte at fortsettelsen ville komme av seg selv, jeg var fortsatt blank. Men så, etter et par sekunder, kom det en stille klikk-lyd oppe i hodet, og jeg fullførte: “GITARKLODE?” (Eller noe sånt, husker ikke lenger.) Joda, han nikket bekreftende. Det var en stor prestasjon, hjernemessig, for det var en helt ukjent bok utgitt for 30 år siden. Han burde blitt imponert. Men det tror jeg ikke han ble. For oppe i hans hode var det ganske naturlig at folk fortsatt husket den gamle boka.

Kan man lage en litt annerledes quiz-variant, som eksempelet på denne siden? Jeg har lurt på å starte en internasjonal site som legger ut denne type utfordringer, en hver dag.  ImpossibleQuiz.com, eller noe. Ting som egentlig er umulig å vite, hvor poenget er mer å lære noe, oppdage nye ting. For å få bra nok materiale tror jeg man må få med input fra leserne, den “kollektive intelligensen”. Hva tror dere? Eksempler?

holde-da-vinci-bok-500

Svaret: 1503-04. Altså for omtrent 505 år siden. Gjettet du riktig?

Bildet er fra den gigantiske boka Leonardo da Vinci (en halvmeter høy, 5 kilo) utgitt på Taschen forlag. Tegningen er fra en av hans mange skissebøker. Maler, tegner, oppfinner, vitenskapsmann, og (min påstand) humorist, det er ikke uten grunn man kaller Leonardo “universalgeni”. Jeg vil også anbefale boka Prophecies, som er en samling av da Vincis gåter/tekster, egentlig en parodi på spådommene i Johannes åpenbaring i Det nye testamentet.  Han hadde med andre ord en mye mer avslappet innstilling til Bibelens budskap enn det som kommer fram i Dan Browns bok Da Vinci-koden. Boka er  utgitt på norsk på Kagge forlag. Her er noen sitater, formet som gåter, med svaret i parentes. (En slags skrudd quiz dette også!)

– Vannenes dyr skal omkomme i kokende vann. (Kokt fisk)

– Så langt skal det komme at farger ikke kan skilles fra hverandre, men alt skal være like svart. (Natt når farger ikke kan ses)

– Mange som puster for kraftig ut, vil da miste synet, og snart bevisstheten. (Å slokke lyset når man går til sengs)

– Mange vil det være som glemmer sitt navn og sin tilværelse, og ligger som døde på andre døde skapningers rester. (Å sove på madrass av dun fra fugler)

– Mennesker i fjerne land vil snakke med hverandre og svare hverandre. (Å skrive brev fra et land til et annet)

– Mange skal de være som for å utøve sin kunst ifører seg rike kledebon som ser ut som forklær. (Prester som sier messe)

– Noen vil gå omkring i hvite kjortler og med arrogante bevegelser true andre med metall og ild som ikke er i stand til å gjøre skade. (Røkelseskar)

– Over hele Europa vil alle folkeslag gråte over en eneste manns død i Østen. (Klagesangene på langfredag)

– Menneskene vil finne glede i å se resultatet av sitt eget arbeid bli ødelagt og skadet. (Skomakere)

– Dyrenes skinn vil vekke menn fra deres taushet med utrop og forbannelser. (Baller til spill) [En ganske presis spådom i forhold til fotball, eller hva?]

Sagt om Leonardo da Vinci: “Han var så behagelig i konversasjonen at han tiltrakk seg folk sjel.”

Men altså: Hva tror du om ideen om å lage en ny type quiz? Kan du noe som kan egne seg for en oppgave?

Category: Ideer | Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *