Fabelaktig omtale av fantastiske dyr

VG intervjuer Tor Rafael Raael om dyrebøkene (20. oktober):

Tor Rafael Raael dyrearter

Kultboken “Fantastiske dyrearter oppdaget av Tor Rafael Raael” (SpreDet 2014) er nå tatt inn av en håndfull bokhandlere, og kan bestilles fra forlaget her. Ebok for iPad her. Oppfølgeren “100 fabelaktige dyr og én snylteagurk” går straks i trykken, og utkommer enten i desember eller over nyttår.

Tor Rafael Raael: 100 fabelaktige dyr

En deluxe -versjon av artikkelen ble publisert på VG+ 15. oktober. Utdrag:

Tor er ekspert på fantastiske dyrearter og fabelaktige reiser. I bøkene «Fantastiske dyrearter» og «100 fabelaktige dyr» kan du møte sjeldne arter som ranselen og bukseseler, samt jålebukken og ikke minst marihanen. VG møter multikunstneren i atelieret i Sande.

– Hvor tar du det fra, Raael?

– Helt fra jeg var bitte liten har jeg hatt språkproblemer. Ikke bare stammet jeg, men jeg hadde et usedvanlig stort ordforråd også. Jeg gikk meg vill i alle ordene, for de kunne bety så mye forskjellig. «Konfliktsky», for eksempel. Det kunne like gjerne bety en sky på jakt etter bråk, forteller Tor Rafael Raael.

– Men hvor finner du disse fantastiske skapningene?

– Jeg reiser. Enkelt og greit. Lange indre reiser, natt og dag. Du skjønner, hjernen min går hele tiden på et parallelt sidespor ved siden av det rasjonelle. Det er der fabeldyrene dukker opp, forklarer Tor.

– Du elsker ordspillet også?

– Ja, mange ord ligner, som sylteagurk og snylteagurk. Og mange ord kan bety forskjellige ting. Jeg ser alltid dobbeltbunner og tvetydigheter i språket. Disse verbale snodighetene lever nesten sitt eget liv inni hodet mitt.

Men Raael lager slett ikke bare rare dyr. Som billedkunstner og skulptør lager han først og fremst såkalt seriøse ting.

– Ja, men de to tingene henger sammen, på et vis. Jeg kan for eksempel jobbe i timevis med et bilde og bli helt utkjørt. Da trenger jeg et pauseprogram, og setter meg foran PC-en og lar fantasien flyte fritt. På PC-en har jeg tusenvis av tegninger og ideer, og så vipper jeg dem inn i Photoshop – klipper, limer, tegner – og dermed blir helt nye dyrearter skapt! forteller han.

Tor Rafael Raael er et stormvær av skaperkraft. Når han ikke maler eller tegner, lager han skulpturer, spiller orgel eller trener.

– Jeg er nok det som kalles bipolar. Eller manisk-ekspressiv, som forleggeren min sier. Men heldigvis er jeg skapende hva enten jeg er nede eller oppe på humørskalaen.

 Ta kontakt med oss hvis du vil skrive om boka, så sender vi et anmeldereksemplar.

Category: Forlag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *