Viral brusmoro

Posted on by 0 comment

Disse bildene er fra 2002, men sirkulerer fortsatt på mail. Overskriften er: “WHY THEY USE WOMEN FOR CALENDARS”.

7up calendar

7up calendar

7up calendar

7up calendar

7up kalender

7up calendar

7up calendar

7up calendar

7up calendar


Hva kan man lære av dette caset? Kanskje noe sånt:

– Kampanjen startet som en tv-reklame (se over) fra 2002.  Bildene fungerer som en spin-off, og har på egenhånd trolig nådd langt flere enn videoen/reklamespoten.
–  I bildene er reklamen for merkevaren 7up er diskret plassert, det er humoren er i forgrunnen.  (Hvis byrået hadde falt for fristelsen til å legge på “Buy 7up” med store bokstaver og logo, ville dette neppe blitt viralt)
– Bildene spiller på kjente temaer: Kvinnelige fotomodeller, reklame som et glansbilde av virkeligheten, mannsroller, fedme og kroppsfiksering. At disse temaene stort sett er tidløse har bidratt til at bildene fortsatt virker aktuelle. (i motsetning til om man hadde gjort noe på en aktuell sak i nyhetsbilde i 2002)
– “Pakken” som overleveres i spredningsprosessen består av to ting: 1) Humor. 2) På ryggen av dette, som en liten nisse som klamrer seg fast: Formidling av noe om produktet. Hver gang noen sprer videre formidles noe om avsenderen. I beste fall noe som fremmer avsenders virksomhet.
– Med så lang levetid (hittil: 8 år, kanskje den vil leve evig?) blir det også et spørsmål om gamle kampanjer som dette kommuniserer det man ønsker å formidle etter hvert som tiden går.
– Det er vanskelig/umulig å måle hvor stor spredning bilder får via mail. Hvis man først har fått i gang spredningen lever det sitt eget liv.
– Det finnes utallige reklamekampanjer fra 2002 som IKKE lever sitt eget virale liv i dag, 8 år senere. Virale kampanjer er delvis et lotteri, det er ingen som kan garantere suksess.  Men kunnskap om spredningsprosessene øker sjansene for å lykkes.

PS: Google begynner å bli skremmende flinke. 60 sekunder (bokstavelig talt!) etter at jeg publiserte artikkelen du nå leser søkte jeg på “7up viral calendar” (for å se om det var mer info jeg burde hatt med).  Hva kom opp øverst på søkeresultatene? Denne artikkelen…  Nesten litt skummelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *