Kan Jamie få revolusjonen til å spre seg?

SERIØST: På tirsdager sender TVNorge dokuserien Jamies matrevolusjon (Ministry of Food), som viser kokken Jamie Olivers kamp for å endre britiske matvaner. En betydelig andel av befolkningen kan rett og slett ikke lage mat selv, eller gjør det av forskjellige grunner aldri. Og da snakker vi om ting som å steke en pannekake eller lage kjøttboller. Mange barn har aldri har opplevd at foreldrene lager mat til dem.  Gatekjøkkenmat, snacks og andre late løsninger gjør at Storbritannia er på vei til å ta igjen USA på statistikker over fedme og livsstilssykdommer.

jamie-500

– Matkunnskapen har blitt overført fra generasjon til generasjon i tusener av år, sier Jamie, men nå, i vår generasjon, har dette stoppet opp.  Hvordan lære folk som er kjøkken-analfabeter grunnleggende ferdigheter? Hvordan få familier til å oppleve gleden og fordelene ved et noenlunde fornuftig kosthold?

Under annen verdenskrig opprettet britene et mat-departement (Ministry of food), som hjalp befolkningen med å få mest mulig ut av rasjonene og å dyrke egen mat.  Noe i den skalaen er det Jamie mener må til i dag, for helsemessig er landet på vei inn i en krisesituasjon.

I første program startet han i en liten by nord i England. Rotherham er full av “vanlige folk”, mange strever med økonomien.  Den tidligere Nakne Kokken samler åtte personer og lærer dem enkle oppskrifter. Kan de spre kunnskapen videre, ikke mellom generasjonene, men på tvers, til sine venner, og kan disse igjen fortsette spredningen?

Ikke uten videre, viser det seg. Folk liker å lage maten, men ting kommer i veien for spredningsprosessen: Økonomi (sunn mat er dyrere), motløshet (dette vil aldri funke),  tid (røykepauser har prioritet), det skumle ved å stikke seg ut (Jamie er en snobbete søring), og det sosialt litt risikable ved å prøve å ta sine venner i skole.

Jamie Oliver tar spredningsprosessene på alvor. Vi får se hvordan serien utviker seg, i mellomtiden kan du kikke på hvordan han organiserer den pyramidespillaktige vervekampanjen “Pass It On” (Spre Det Videre).

jamie-pass-it-on-500


Hvordan står det til i Norge? Neppe så dårlig som i Rotherham, får vi tro. I følge aviser og livsstilsblader bør vi alle være gourmetkokker – noe de færreste greier å leve opp til, og neppe mange ungdommer.  Matprat.no er et offentlig forsøk (sponset av bondeorganisasjonene) på å øke matkunnskapen.  (Som vi publiserte en parodi på her på SpreDet: matvrak.no)

Anbefalt:
– Jamies matrevolusjon tirsdager på TVNorge, kl 21.30 – 22.35, fram til og med 21. februar.
Verdt en kikk hvis du er interessert i mat og/eller å få ting til å spre seg.
– Boka “Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness“, som omhandler denne type problemstillinger. Forfatterne peker ut strategier som ligger i et felt midt mellom “statlige påbud/forbud” og “markedsliberalismens liksom-valgfrihet”. De definerer seg som “choice architects”, og mener vi alle er dette i større eller mindre grad.
Jamie’s Ministry of Food på YouTube
– Og så er det alltid de som er uenige. Her er det en local lad i Rotherham som har startet bloggen “Jamie Go Home“.

Category: Samfunn, Seriøst

One comment on “Kan Jamie få revolusjonen til å spre seg?

  1. En av de på opplæring, spurte om hva boblingen i gryta var. Jo,det var at det kokte. Da lærte dama det. Gisp,langt til mål.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *