Er denne gif-animasjonen verdt 30.000.- ?

"Mumble sign (less than 1 kB art)", 1999

"Mumble Sign (less than 1 kB artwork)" Gifanimasjon, skalert opp fra 50x50 piksler, 1999

Før historien om bildet vil jeg nevne: Den britiske kunstneren Damien Hirst gjør opprør mot kunstbransjen, ved å selge sine nye verker direkte på auksjon.

Og det var det som gjorde at jeg husket bildet du ser over. På slutten av 90-tallet hadde jeg nemlig en ide om at nettkunst kunne selges direkte på nettet. Med hvert salg ville det følge et digitalt sertifikat som viste hvem som til enhver tid eide verket. (Slik at det kunne selges videre som annen kunst, uten å bli kopiert.) Eierne kunne stille ut verkene på flatskjermer, på linje med annen kunst.

Mumble Sign var en gifanimasjon jeg laget.  Filstørrelsen er 989 bytes (altså mindre enn en kilobyte, det ville vært plass til nesten en million av dem på en CD-plate.) Og jeg tilbød en kjent kunstsamler å bli eneste offisielle eier av bildet for den latterlig lave sum av 30.000 kroner.

Fikk jeg solgt den? Nei… Så svaret på overskriften på denne siden blir vel også: Nei.

Modiglianis original

Det var også andre kunstverk jeg aldri fikk solgt på denne måten. Blant annet en forbedret versjon av bildet til venstre, av Amadeo Modigliani: “Portrett av Anna Zborowska” fra 1918. Tanken var å introdusere en ny kunstretning kalt Improved Art, kunsten er jo stadig i utvikling.

.

.

.

En forbedret og mer naturtro versjon.

En digitalt forbedret, mer naturtro versjon, 1998. "Jeg har lenge vært fan av Modigliani, men synes han overdriver når han gjør folk så lange i fjeset. Spesielt dette kvinneportrettet var jo avsindig overdrevet, og jeg har her prøvd å forbedre det ved å gjøre proporsjonene mer normale."

En forbedret versjon av Munchs “Syk pike” – her er hun på bedringens vei:

Syk pike - pianotimen

Syk pike - pianotimen (1999)

Category: Enkelhet, Ideer, Samfunn | Tags:

3 comments on “Er denne gif-animasjonen verdt 30.000.- ?

  1. Hva med en aldri så liten nettauksjon her på Spredet? Så finner vi ut av hvor mye folk er vilig til å betale for Mumble Sign

  2. Det er en god ide. Vet ikke om man skulle ventet litt, til leserne ble litt flere, eller hva. Men man kunne faktisk startet en helt enkel manuell site i starten, som holdt rede på hvem som eide hvilke kunstverk, og invitert folk til å legge ut egne ting. Er litt pussig, forøvrig: Virker som uansett hvor skrudde ideer man har, hvis man venter lenge nok vil verden til slutt bli like forskrudd og kommer etter. Takk, h.

  3. Dette er så bra! Spesielt “Litt friskere pike” eller “Nesten helt frisk pike” eller “Frisk pike (men hun har vært dødssyk, ass!)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *